Sprekende beelden door vluchtelingen o.l.v. Theo Ruyter

Foto’s met een verhaal. Dat tonen de cursisten van fotograaf Theo Ruyter in ‘Het Lam’, de ontmoetingsplek van Golfslag en de Doopsgezinde Gemeente Aardenburg, Weststraat 37 in Aardenburg. De foto’s zijn te bekijken van zaterdag 7 april tot en met zondag 6 mei 2018. Het initiatief gerealiseerd onder de vleugels van VluchtelingenWerk in Terneuzen is verrassend en vertederend.

Een van de cursisten toonde Theo tijdens de lessen een foto van een hortensia. “Heel gewoon, wat compositie betreft niet geweldig”, weet Theo te vertellen. “Hij zei mij dat hij iedere dag naar die hortensia in zijn straat kijkt. Toen hij voor het eerst in Nederland kwam was deze klein en hij ziet dat deze hortensia groeit, net zoals hij groeit in Nederland.” Een mooi en sprekend voorbeeld van wat er te zien is op de tentoonstelling.

Theo startte begin december van vorig jaar met de lessen fotografie aan een groep van 12 vluchtelingen die door VluchtelingenWerk in Terneuzen begeleid worden. “Dankzij budget van de organisatie Wijdoenmee was het mogelijk om zaalhuur bij Toonbeeld te kunnen betalen, enkele fotocamera’s te kopen en foto’s af te drukken. Er was zelfs geld om met z’n allen te gaan fotograferen in Cadzand”, zegt Theo opgetogen. “Enkele cursisten haakten jammer genoeg af, maar de mensen die door hebben gezet, deden iedere cursusavond enthousiast mee.”

Fotograferen is meer dan alleen op een knopje drukken. Tijdens de workshops maakten de cursisten kennis met foto’s van onder andere Anton Corbijn, Gregory Crewdson en Bart Heirweg. Er kwamen technische zaken ter sprake en er was ook aandacht voor compositie en story-telling. Theo: “Twee lessen zijn me het meest bijgebleven. De eerste keer dat ik een studio had ingericht en de cursisten elkaar fotografeerden. De tweede keer door een brug te leggen tussen naar muziek luisteren en het brengen van emotie in een foto.” De muziek varieerde van het Zwanenmeer van Tsjaikovski tot Once Upon a Time in the West van Ennio Morricone. Voor een Congolese vluchteling koos Theo Homeless van Paul Simon. “Het nummer van Hovern’ engang van Levon Minassian, een Armeense componist maakte het meeste indruk. Toen kwamen er ineens veel reacties. Een van de mannen zei dat hij voor de foto die hij wilde maken eigenlijk terug moest naar Syrië. Er werd gesproken over de gifgasaanvallen.”

En om af te sluiten. In Cadzand stond Theo op de pier van de haven. Hij keek samen met een van de vrouwen uit over de zee. Ze zei: “Mijn beste vriendin is verdronken in de Middellandse Zee.” Dan deel je dat gevoel even daar op de pier.

Praktisch
Vernissage op zaterdag 7 april 2018. Inloop vanaf 16.00 uur. Aanvang: 16.30 uur. Toegang: gratis. Plaats: Golfslag – ‘Het Lam’, Weststraat 37, Aardenburg. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 6 mei 2018.

Openingsuren
Worden hier nog meegedeeld.