Een volk staat op het punt een rivier over te steken en een nieuw land te gaan bewonen. De grond wordt alvast verdeeld: een stuk voor elke stam. Een boerderij of stad in het verschiet voor elk mannelijk gezinshoofd. Maar wat als er in de familie geen mannen? Als de vader overleden is en er alleen maar dochters zijn? Gaat dat mooie nieuwe land dan aan hun neus voorbij? Machla, Noa, Chogla, Milka en Tirsa. Zo heten de vijf zussen die het samen aandurven om de leiders van hun volk aan te spreken op die onrechtvaardige regel (Numeri 27). Ze bepleiten hun zaak tot op het hoogste niveau. Zusterschap is een bron van kracht, zo laten de vrouwen zien. Maar krijgen ze echt de gerechtigheid waar ze op hoopten? En: het land dat ze willen erven, wordt al bewoond. Hoe zit dat? In deze lezing verkennen we samen de vragen die door dit verhaal worden opgeroepen. Wat hebben vrouwen nodig om sterk te staan? Hoe werkt macht? Hoe kun je als mens van onze tijd zulke heel oude teksten lezen en recht doen?

Over Mariecke
Mariecke van den Berg is bijzonder hoogleraar feminisme en christendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Catharina Halkes leerstoel) en universitair docent interreligious studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Mariecke van den Berg - Foto Henrike Rigterink
Mariecke van den Berg – Foto Henrike Rigterink

Praktisch
Donderdag 24 november 2022. De deur gaat open om 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Vertoeving Het Lam, Weststraat 37, Aardenburg, NL. Toegang: € 7,50 – drankje inbegrepen.