Hubertina Aretz was zonder enige twijfel een sterke vrouw. Ze werd in 1893 geboren als vijfde van negen in een mijnwerkersgezin in Horbach, Duitsland, net over de grens met Nederland. Haar ouders waren uitgeweken Nederlandse Limburgers. Tot haar 42ste werkte ze als pastoorsmeid in Nederland, maar in 1935 dwongen omstandigheden haar uit te wijken naar België. Ze maakte er kennis met een Joodse arts die uit Duitsland was weggevlucht, en onder zijn invloed zette ze zich in voor de opvang van Joodse kinderen. Toen de oorlog uitbrak zette ze dit werk voort, én ze betaalde er een hoge prijs voor: ze werd gearresteerd en naar het kamp Ravensbrück gestuurd. Bij de bevrijding was ze graatmager en erg ziek, maar ze herstelde. Hoewel ze erkend werd als verzetsvrouw begon ze zich in te zetten voor de mensen die met de nazi’s hadden gecollaboreerd. Het was een vreemde bocht, die uiteraard veel vragen oproept. Hoe dan ook heeft deze mijnwerkersdochter een fascinerend leven geleid, een leven dat helemaal anders verliep dan ze als jong meisje kon hebben verwacht.

Kristien Hemmerechts - Hubertina - Boekcover

Lees hier (klik op bekijk inkijkexemplaar) enkele pagina’s uit het boek.

Over Kristien
Kristien Hemmerechts (°Brussel, 1955) is de auteur van romans, korte verhalen, essays, reisverhalen etc. Zij schrijft fictie zowel als non-fictie, en geeft ook cursussen creatief schrijven. Sinds januari 2021 maakt zij deel uit van de lekengemeenschap Sant’Egidio.

Kristien Hemmerechts - Foto Diana Putters
Kristien Hemmerechts – Foto Diana Putters

Praktisch
Donderdag 22 september 2022. De deur gaat open om 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur. Plaats: Vertoeving Het Lam, Weststraat 37, Aardenburg, NL. Toegang: € 7,50 – drankje inbegrepen.